Muistomerkki MT-437

Messerschmitt Bf 109 (Me 109) oli saksalainen toisen maailmansodan aikainen yksimoottorinen, yksitasoinen ja yksipaikkainen kevyt torjuntahävittäjä, jonka aseistuksena oli 20 mm tykkejä ja useita eri kaliiperisiä konekiväärejä.

Messerschmitt Bf 109 oli Saksan ilmavoimien Luftwaffen tärkein hävittäjälentokone toisen maailmansodan ensimmäisinä vuosina, ja se oli myös useiden Saksan liittolaismaiden sekä sotaan osallistumattomien Sveitsin ja Espanjan ilmavoimien käytössä. Sitä valmistettiin 33 000–36 000 kappaletta lähteestä riippuen, useina eri versioina (muun muassa B, C, D, E, F, G, K ja T).

Bf 109 on ilmailuhistorian eniten valmistettu hävittäjälentokone. Koneella saavutettiin sekä konetyyppi- että lentäjäkohtainen maailmanennätys ilmavoittojen määrässä. Sillä on myös konetyyppi- ja lentäjäkohtainen Suomen ennätys ilmavoitoissa. Suomen ilmavoimien konetunnus Bf 109:lle oli MT ja lempinimi Mersu.

Tehtävä: Valokuvan mukainen muistomerkki, 3D-malli, A4-vaaka-arkin kokoinen. Kone tulee lentäjäsankarien haudalle muistomerkiksi.

Pienoismallin tekijä-mestari Marko Teerioja
HAMK-Riihimäki, Timo Kärppä ja skannaustiimi
Aava-Tuotteet Oy:  Jouni Ahola

Pienoismallin rakentaminen suhteessa 1:48, Marko Teerioja

Pienoismallin skannaus: HAMK, Riihimäki:

3D-mallinnus: Vertex G4, jouni ahola

3D-malli tehdään 1:32, eli skannattu malli skaalataan kertoimella 1.5.

Skannattu runko STL-tiedostona:

Runko varjostettuna:

Skannattu siivet STL-tiedostona:

Skannattu siivet varjostettuna:

Katso video potkurin mallinnuksesta:

 

Potkurit tulostettuna:

 


 

Koneen runko tulostetaan osista lopullisen mallin suuren koon vuoksi ja myös siksi, että osat ovat helpompi tulosta ja työ voidaan jakaa useammalle tulostimelle. 

Etuosan tulostusaika on n.20 tuntia. Kuvissa olevat osat ovat tulostettu ASA-filamentista, kahdella eri tulostimella ja kahden eri valmistajan ASA-materiaalilla. 

pienoismalli valmistuu: